Tom Yum je typickou thajskú polievkou, ktorá prevonia každý dom. Rýchlo uvarená, rýchlo sneženie :)
Ingrediencie na 4 porcie:
1 liter kurací vývar
6 tyčiniek citrónovej trávy, ľahko rozdrvených. Ak nezoženiete, dajte chilli pastu, ktorá tiež obsahuje citrónovú trávu.
4 čerstvé zázvorové korene, rozdrvené
8 paradajok, nakrájaných na štvrtiny
6 kafirových limetkových listov (v paste sú tiež, ak nezoženiete čerstvé)
1-2 limety
30 ml tamarinda omáčky
3 červené čili papričky, tenké plátky alebo chilli
75 ml rybacej omáčky
75 g palmového cukru / trstinového
12 surových tigrích kreviet, vylúpaných a vypitvané a rozdelených na polovicu
1/2 červenej cibule
2 strúčiky cesnaku
trochu čestvého koriandra
6 šampiňónov či iných húb
250 ml kokosového mlieka
Do kuracieho vývaru dajte variť nakrájané huby, cibuľu, citrónovú trávu (pastu), zázvor, čerstvé čili. Nechajte "ťahať" 10 min., A pridajte krevety, mlieko, paradajky.
Po 2 min. dochutíte cukrom, limetkou (citrónom), soľou a rybie omáčkou tak, aby ste dosiahli sladko-kyslo-pálivej chuti.
Na záver pridajte lístky koriandra a listy kafírové limetky.