Maki sushi

 

Maki sushi

  1. Pripravíme si na stôl misku s vodou, do ktorej pridáme trošku ryžového octu. Používa sa ako oplach rukou, aby sa nám ryža nelepila, ocot má zároveň dezinfekčný účinok.

  2. Na bambusovú podložku si položíme plátok morské riasy Nori lesklou stranou nadol. Na matnejší stranu, na spodnú polovicu nanesieme vychladnutú tenkú (0,5 cm) a súvislú vrstvu ryže, pokiaľ možno od bočného kraja ku kraju, hornú polovicu ponecháme voľnú. Na stred ryža umiestnime 2 ingrediencie, napr. Losos a avokádo (alebo tuniak, nastrúhaná mrkva, vajcia, nakladaná reďkovka, nakladaný uhoriek, mango, ...). Potom začneme rolovať sushi. Palce vložíme pod podložku, ostatnými prstami si pridržíme náplň, aby sa nám nepohla. Pomocou bambusovej podložky preklopíme dolný okraj riasy cez ingrediencie, akonáhle sa dotkneme ryža, od stredu ku kraji mierne valček prstami vyformujeme. Prázdny koniec Nori navlhčíme vodou či zlepíme rozotretým zrniečkami ryže. Nadvihnite okraj podložky a pomaly dotočíme riasu do konca. Výsledkom by mala byť pevná rovnomerná rolka.

  3. Rolku necháme asi 10 minút odležať, aby do seba riasa mohla natiahnuť vlhkosť z ryže a lepšie sa krájala na 8 kúskov.

  4. Sushi je najlepší čerstvé, namáčané do japonskej sójovej omáčky Kikkoman s rozmiešaným wasabi chrenom. Jednotlivé kúsky prerušujte nakladanými plátky zázvoru.

 

maki-sushi-recept